ALTSO Meslek Yüksek Okulu'nda "Dövme(Tatto)" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa ALTSO Meslek Yüksekokulu Müdürü Mehmet Emin İnal, bazı öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta Vaiz Ali Patır, Dr.Hakan Arıtanar ve Araştırmacı Yazar Fuat Kantarcı dövme hakkında öğrencilere bilgi verdiler. İlk olarak konuşan Fuat Kantarcı, "Günümüzde farklı olmak için dövme yaptırılıyor. Bence farklı olmak için dövmeye gerek yok. Farklı olmak için kendimize benzeyelim yeter. Özgürlük demek bedenimizi istediğimiz gibi kullanmak değildir. Çünkü bedenimiz bize emanettir. Örnek kolumuza Atatürk yazdırdığımız zaman onun ilkelerini yerine getirmiyorsak Atatürk'e hakaret etmiş olmaz mıyız. Önemli olan liderlerimizin fikirlerini yerine getirebilmek. Bile bile pişmanlık pişmanlık değildir. Biz sağlığımızın kıymetini sağlıklıyken bilmeliyiz. O yüzden bir karar verirken çok iyi düşünmeliyiz" dedi.
'DÖVME İSLAM DİNİNDE GÜNAHTIR'
Daha sonra Vaiz Ali Patır konuştu. Patır konuşmasında, "Çevremizde görüyoruz bir çok insan dövme yaptırıyor. Ancak Allah buna razı olur mu bunu düşünmemiz lazım. İslam dininde öncelikle Peygamberimiz (S.a.v) Allah'ın yarattığı şekli değiştiren kadınlara lanet etmiştir. O yüzden Allah'ın yarattığı vücuda müdahale etmemeliyiz. Günahtır ve Allah'ın lanetini hak etmektir. Dövme islam dininde günah olduğu gibi sağlığımız açısından da oldukça zararlıdır. O yüzden dövme yaptırmayı kesinlikle tasvip etmiyorum" dedi.
'KALICI DÖVME BİR ÇOK HASTALIĞA YOL AÇAR'
Daha sonra dövmenin zararları ve dövme hakkında bilgi veren Dr. Hakan Arıtanar, "Dövme, pigment partiküllerinin dekoratif bir şekil oluşturmak üzere, epidermis altına, 1-2 mm derinliğe enjekte edilmesidir. Bu amaçla dakikada 50-300 adet pikür oluşturan elektrikli aletler kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle lumbosakral bölgeye dövme yaptırmak moda haline gelmiştir. Bu bölgeye invaziv girişimler yapılırken boyalar daha derin dokuya hatta spinal kanala yayılabilir. Kırmızı ve siyah boylar rerik oksit içerirler, MR sırasında yanık oluşumuna neden olarak ağrı hissetmenize sebep olurlar.
Steril olmayan ortamlarda yapılan kalıcı dövmelerin, başta bakteriyel deri enfeksiyonları olmak üzere hepatit B ve C, tetanoz, deri tüberkülozu, AIDS ve frengi gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklara yol açtığı biliniyor" dedi. Dövme nedeniyle oluşabilecek çoğu hastalıkların uzun bir tedavi süreci gerektirdiğini söyleyen Arıtanar, ''Dövmeden kurtulmanın oldukça zor olduğu unutulmamalıdır. Dövme nedeniyle oluşacak rahatsızlıklarda, uzun süreli ilaç tedavisi veya dövmenin tamamen çıkarılması gerekebilmektedir. Ancak çok nadir de olsa hepatit veya HİV enfeksiyonu gibi durumlarda bu işlemler de yetersiz kalabiliyor. Maalesef dövmeden kurtulmak çok kolay bir işlem değil. Lazer tedavisi veya cerrahi işlemler gerekmekte. Tedavi sonucunda dövme kısmen kaybolsa da yara izleri kalabilmektedir'' ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından ALTSO Meslek Yüksekokulu Müdürü Mehmet Emin İnal, konferansa konuşmacı olarak gelen Fuat Kantarcı, Ali Patır ve Hakan Arıtanar'ın yanı sıra konferansın düzenlenmesinde emeği olan başta okul öğretmenlerinden Semiha Gündoğmuş ve diğer öğretmenlere de teşekkür ederken bu tür, öğrencilere bilgilendirme amaçlı konferansların ilerleyen dönemde de devam edeceğini söyledi.
-Mert KULAÇ
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!