Reklam
Reklam
Alanya ● 01.12.2014 - 01:54

'Vakfın kuruşunu yedirtmem'

Alanya'da 1932 yılında kurulan 'Hamdullah Emin Paşa ve Haremi Hatice Tahire Hanım Vakfı'nın son 10 yılda görev yapan mütevelli heyetleri hakkında, ‘tahsil edilmeyen kira gelirleri, otel ve arazi satışı protokolü’ ile ilgili soruşturma hakkında da açıklama yapan Kaymakam Tanrıseven, "Vakfın parasını değil, kuruşunu kimseye yedirtmem" dedi.

'Vakfın kuruşunu yedirtmem'
'Vakfın kuruşunu yedirtmem'
Kaymakam Tanrıseven ayrıca müfettişin Kemal Bay Otel'in KOTİTAŞ Şirkite'ne 8 milyon Liraya satışı konusunda da soruşturma başlattığını belirtti. Tanrıseven ayrıca bu konuda oluşturulan 5 kişilik heyetin otelin bedelini 20 milyon Euro yani 50 milyon Lira olarak belirlediğini kaydetti.

Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Eylül ayında geldiği Alanya’da görevinin ikinci ayını da geride bıraktı. Bugüne dek yaptığı çalışmalar, Alanya ile ilgili izlenimleri ve son günlerde gündemde olan Hamdullah Emin Paşa Vakfı arazisi üzerindeki otellerin 8,5 milyon TL’ye satılmasına yönelik eleştirileri değerlendiren Kaymakam Tanrıseven, Alanya’daki medya mensuplarıyla Öğretmenevi’nde verdiği kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Halkla kaynaşma adına makam kapısını halka açtığını belirten Tanrıseven, “Halkın bize gelmesini beklemedik, biz köylere gittik. Esnafımızla, turizmcilerimizle, yardıma muhtaç olan yaşlılar ve engelli vatandaşlarımızla sürekli birlikte olduk. Vatandaşın nabzını tuttuk” dedi. Alanya’da göreve başlarken 4 hedef koyduğunu, bunların, turizm, tarım, eğitim ve spor olduğunu söyleyen Tanrıseven, “Alanya’nın bir marka şehir olmasını ve daha iyi tanıtılmasını sağlayacağız.  Buraya daha fazla turist çekmek için hep birlikte çalışacağız. Sadece biz değil, bu projelere Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Alanya Belediyesi’ni de dâhil edeceğiz. Tarım konusunda Alanya’nın daha iyi yerlere gelmesi için kırsal kesimi mercek altına alacağız” diye konuştu. 
"ALANYA CAZİBE MERKEZİ OLACAK"
Alanya’da bir devlet üniversitesi kurulmasını çok önemsediklerini, Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi’nin öğrenci kapasitesini 4-5 yıl içinde 50-60 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Kaymakam Tanrıseven, “Akdeniz Üniversitesi’nin 4 fakültesi ve 1 yüksekokulunu barındırıyoruz.  Şu an 5 bin 300 öğrencimiz var. Eğer Alanya’da bir devlet üniversitesi kurulursa öğrenci sayısı 10 binlerin üzerine çıkar. Bu öğrenciler kış aylarında sönük geçen kış turizmini hareketlendirir. Bu açıdan devlet üniversitesini destekliyoruz” dedi. Alanya’nın sadece yurtiçinde değil yurtdışında da cazip bir kent olduğunu vurgulayan Kaymakam Tanrıseven, Üniversite öğrencilerinin yurtdışına en az bir yıl gitmesi, yurtdışındaki yabancı öğrencilerin de Alanya’ya gelip burada eğitim görmesi gibi bir projemiz var. Alanya öğrenci bakımından uluslararası bir kent, şu an 38 ülkeden öğrenci var. İnşallah bu rakamı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Alanya’nın her manada hak ettiği yerde olmadığını düşündüğünü ifade eden Kaymakam Tanrıseven, “Alanya’nın her bakımdan çıtasını yükseltmek, daha modern ve daha Avrupai standartlarda bir kent olması için çalışacağız” dedi.
"ÖZDEMİR VAKFIN DENETLENMESİNİ İSTEDİ"
Kaymakam Tanrıseven, Alanya’nın yetiştirdiği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bir Paşa’sı olan Hamdullah Emin Paşa adına kurulan vakfın Türkiye’nin en büyük vakfı olduğunu, İzmir’e Vali Yardımcısı olarak atanan kendisinden önceki Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir hakkında bu vakıfta yapılan bazı işlemler nedeniyle 4 Ağustos 2014’te Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün müfettiş talebi olduğunu belirtti. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de 1 Eylül tarihinde vakfı denetlemek üzerine bir başmüfettiş gönderdiğini söyleyen Kaymakam Tanrıseven, "Eski Vakıf Başkanı Erhan Özdemir 2010 ile 2014 döneminin denetlenmesini istemiştir. Ancak gelen müfettiş daha önceki dönemleri de denetim kapsamına alarak, 2005 ile 2014 yıllarını kapsayan dönemi denetim kapsamını almıştır. Vakfın ben hariç son 10 yıldır görev yapan bütün başkan ve mütevelli heyet üyeleri bu denetimin kapsamındadır. Benim önceden herhangi bir imzam olmadan ben bu denetimin dışındayım. Başmüfettiş, gördüğü bir takım gariplikler nedeniyle iki kaymakam, iki belediye başkanı ve mütevelli heyetine yazı yazmış, bazı hususlarda bilgi istemiştir. Bu denetim halen devam ediyor” diye konuştu.
"DAVALAR DEVAM EDİYOR"
Vakfın arazilerinden talep edilen 1 milyon 600 bin TL’lik kira bedelinin 2005 yılından beri toplanamadığını ifade eden Kaymakam Tanrıseven, "Müfettiş bu dönemde vakfın kira gelirlerinin toplanmadığını tespit etmiştir. Kiraları toplanmayınca da müfettiş tarafından hesaplanan hesap 1 milyon 600 bin TL vakfın kira gelirlerinin toplanmadığı yönündedir. İstenilen savunmalardan bir tanesi bu. Ayrıca 1987 yılında, 42 yıllığına, yani 2029 yılına kadar KOTİTAŞ şirketine yap-işlet-devret modeli ile vakıf arazileri üzerine iki otel yapımı için izin verilmiştir. Bu izinler sonrası Kemal Bay Otel ve Paşa Bay Otel inşa edilmiştir. Ancak 3 Mart 2011 tarihinde Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi kurulunca, bu üniversiteye gelir temin etmek için çeşitli formüller üretilmiştir. Benden önceki vakıf başkanı ve mütevelli heyeti 2 Ekim 2013 tarihinde bir protokol imzalanmış. Bu protokole göre, her iki otelin devri normalde 2029 yılında vakfa geçecekken, AHEP Üniversitesi’nin geliri varmış gibi gösterilmek için Paşa Bay Otel’in 15 yıl önce vakfa geçmesi sağlanmıştır.  Bu protokol gereği de diğer otel olan Kemal Bay Otel ve 15 bin 500 metrekarelik alan KOTİTAŞ şirketine devredilmiştir. KOTİTAŞ şirketi de Kemal Bay Otel kendisine geçtiği için 8 milyon TL’yi vakfa ödemeyi taahhüt etmiştir. Ancak bu devrin gerçekleşmesi için mahkeme kararı gerektiği için Asliye Hukuk Mahkemesi bu devri onaylayıp onaylamadığını sormak için benden önceki Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir’in onayına başvurmuş, ayrıca 5 kişilik uzman bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi ise hazırladığı raporda otelin değerinin 20 milyon Euro, yani 53 milyon TL’ye tekabül ettiğini bildirmiştir. Bu konuda açılan davalar devam etmektedir” dedi. 
"ALACAĞIN 230 BİN TL'Sİ TAHSİL EDİLDİ"
Bu arada 2005’ten beri toplanamayan 1 milyon 600 bin TL kira bedelinin tahsili için avukata talimat verip ihtarname çektirdiğini söyleyen Kaymakam Tanrıseven, “İhtarnamenin ardından yaklaşık 230 bin TL’yi tahsil ettik ancak gerisi gelmedi. Bunun takibini yapacağım. Protokolden sonra 3 milyon TL peşin para alınmış, bu para da AHEP Üniversitesi’nin kuruluş aşamasında kullanılmıştır. Vakfın parasını değil, kuruşunu kimseye yedirtmem. Vakfı en iyi şekilde yönetmeye var gücümle devam edeceğim. Benim anlayışımda vakfın parası beytülmal kapsamındadır. Müfettişin raporunu bekliyorum. Kimsenin yanlışının arkasında durmam. Müfettiş raporu ve otelin devri konusunda mahkemenin vereceği karara göre Vakıf Mütevelli Heyeti olarak yeniden değerlendirme yapacağım” diye konuştu.
"MİAMİ'DEN FAZLA AVANTAJIMIZ VAR"
Alanya’da göreve başlarken “Alanya, Türkiye’nin Miami’sidir” dediğini anımsatan Kaymakam Tanrıseven, “Ama bazılarına bu ölçek biraz dar geldi. Son kar yağışı ile birlikte onu gördükten sonra bizim Miami’den daha fazla avantajımız var. Miami’de sadece güneş var, İsviçre Alplerinde ise sadece kar var. Ama Alanya’da hem güneş, hem deniz, hemen yarım saat mesafede de kar var. Bu potansiyeli değerlendirmeyi düşünüyorum. Alanya’ya Avrupa standartlarında hizmet vermek istiyorum. Miami gibi cazip bir kent yapmak istiyorum. Bunu da başta turizmciler, ardından sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, medya ve halkla birlikte yapmak istiyorum. Ufkumuzu geniş tutmamız lazım. Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun da sık sık vurguladığı gibi, tanıtım eksikliğini aşmamız lazım. Küçük hesaplar yapmak yerine Alanya’nın bütün bileşenlerini birleştirip turizm için el ele vermemiz gerekir. O zaman sınıf atlarız. Alanya gerçekten kazanır. Bu kazançtan turizmci, inşaatçı, çiftçi, bakkal, simitçi, ayakkabı boyacısı da kazanır. Onun için büyük düşünelim. Gücümüzü birleştirelim” dedi.
 

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap