
KÖPRÜNÜN TARİHİNİ ANLATTI
Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen Demirtaş’ın belediye zamanında kurucuları arasında da yer alan Şükrü Soylu, yeni yapılmakta olan Yenidamlar Köprüsü’nün yapılışının olumsuzluk teşkil ettiğini söyledi. Soylu, Demirtaş’ın belediye olduğu yıldan beri imar çalışmalarının düzenli yapılmadığını ifade etti. Demirtaş hakkında tarihi bilgiler veren ve 1945 yılında yapılan birinci köprünün ayaklarının taş, üstünün ise ahşap olduğunu ve 1952 yılında sel suları ile köprünün yıkıldığını aktaran Soylu şunları söyledi:
1968 YILINDA YAPILMIŞTI
“1968 yılında devlet şimdiki Yenidamlar Köprüsü’nü yapıverdi. (YSE) standardına uymadığı için kontrolünü T.C Karayolları yapmıştır. Titiz de bir kontrol mühendisi vardı. Hatta Demirtaş çarşısı tarafına doğru 40 metre uzunluğunda bir istinat duvarı yapıldı. Betonarme köprünün uzunluğu 60 metredir. Bu Sedre Çayı’nda beklenmedik afetler olur. 1969 yılı nisan ayında olan afette Demirtaş yolu, Göztaşı ile Yenidamlar Köprüsü arasında hiç yol kalmamıştır. Gazipaşa - Alanya D400 yolundaki Sedre Köprüsü, Gazipaşa tarafındaki ana ayaktan sonra birinci ayak 251 santim çökmüş, köprü tahliyesi olmuştur. Bir V harfi o hasarlı köprü yapılıncaya kadar D400 Karayolu’ndan çalışan araçlar uzun zaman Yenidamlar Köprüsü’nden çalışmışlardır.
2009’DA SEL BASKINI OLMUŞTU
Ne yazık ki üçüncü belediye başkanının çevre yolu genişletmek maksadıyla 40 metre uzunluğundaki istinat duvarının çaydan tarafını 10-15 metre doldurmasıyla istinat duvarı görülmez hale gelmiştir. Yeni yapılan Yenidamlar Köprüsü’nün ana ayağı 40 metrelik istinat duvarına dayalı olmalıydı. O zaman yeni yapılan köprünün uzunluğu da 60 metre olurdu. Köprünün yapılışı menfi tespitlidir. Üçüncü belediye başkanının dolgu ile Yenidamlar eski köprüsünün Yenidamlar tarafındaki birinci ayak arasını neden doldurduğunu hala merak konusudur. Çünkü 2009 yılındaki doğal afette sel suları her iki tarafta dolgular olduğundan daha da yükselmiş olup belediye binasını su basmıştır. Makine parkındaki araçları kaçırmışlardır. Belediye binasındaki nöbetçi işçiye de telefonla ‘Su daha yükselirse binanın üstüne çık, seni helikopterle alırız’ dendi.
TAŞKIN SULAR SEDDELERİ YOK EDER
1997 doğal afetlerinde Dim Çayı ile Oba Çayı birbirine karıştığı zaman Yenidamlar Köprüsü’nün 5 ayağının 4 kabini açıktı. O zaman Telekom yeraltı hattı Yenidamlar Köprüsü kirişi yanında asılı olup boruların üstünü de millemiştir. Öyle bir sel 2009’da gelse seddelerden taşar ve ikinci bir felaket olurdu. 7 Eylül 2018 tarihli internet haberlerinde Mühendis Murat Demirceylan’ın beyanını yadırgamadım değil. Köprünün yapımı sağlam olabilir ama doğal afetlerde altına sığmayan taşkın sular etrafındaki seddeleri yok eder. Okumakla her şey öğrenilmez, biraz tecrübe, biraz da pratik olacak.
YERİNDE TESPİT YAPSAK İYİ OLUR
Köprünün ayakları açılırken Alanya Belediye Başkanı’na bir dilekçe verdim ve görüşmek için bekledim. Saat 20:00’da görüşebildim. Köprünün ayakları döküldüğünde de bir dilekçe verdim, Adem Er cevap verdi. Olumsuz cevap aldığım için D.S.İ 13. Bölge Müdürlüğü’ne de bir dilekçe verdim 09.08.2018. Kaymakam Bey’e de haber verelim. Mal Müdürü ile, basınla yerinde bir tespit yapsak iyi olur. Murat Demirceylan 15 değil, 30 mühendis arkadaşlarla tespit mahallinde buluşalım.”
beğenmiyorsan körüden geçme