Reklam
Reklam
Alanya ● 11.05.2015 - 09:58

Kent Konseyleri Genel Kurul toplantısı yapıldı

Geçtiğimiz gün Konaklı Mahallesi'ndeki Titan Select Otel'de Türkiye Kent Konseyleri Platformu 16. Genel Kurul Toplantısı' gerçekleştirildi.

Kent Konseyleri Genel Kurul toplantısı yapıldı
Kent Konseyleri Genel Kurul toplantısı yapıldı
Konaklı Mahallesi'ndeki Titan Select Otel'deki toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) Başkanı Emin Müftüoğlu, Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, AK Parti Antalya Milletvekili adayı İbrahim Aydın, konsey üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir açılış konuşması yapan Alanya Kent Konseyi Başkanı Özcan, 5393 sayılı yasayla kent konseyleri kavramı ve usullerinin yasaya girdiğini ve kent konseylerinin yasal bir statüye kavuşturulduğunu söyledi.
 
"TÜRKİYE'DE BAŞARILI KENT KONSEYLERİ İÇİNDE YERİMİZİ ALDIK"
 Özcan,"Kent konseyleri, yasada belirlenen kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşirelik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Alanya Kent Konseyi, 5 meclisi ve 8 çalışma grubuyla halkın katılımıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Göreve geldiğimiz 4 yıllık süre içinde şehrimizde kent konseyi bilincini yerleştirdik. Türkiye'de başarılı kent konseyleri içinde yerimizi aldık ve ismimizi duyurduk. Bizler büyük bir aileyiz ve bu birliktelikten aldığımız güçle çalışmalarımıza hız veriyoruz. Kent konseyleri şehirlerin en önemli dinamikleridir. Demokrasinin atar damarlarıdır. Alanya Kent Konseyi, Türkiye Kent Konseyleri Platformu Yürütme Kurulu'na girdi. Dönem başkanlığımızda sizlerden alacağımız enerji ve destekle daha başarılı çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum" dedi.
 
'ALANYA İLKLERİN ŞEHRİDİR'
Bakan Çavuşoğlu da konuşmasında , "Kent konseyleri gibi bir şehirde kurulan sivil toplum örgütlerinin esas görevi o şehirde yaşayan herkesin günlük hayatında karşılaştığı tüm meselelere alternatif çözüm üretmek, belediyelerin, kaymakamlıkların, hükumetin yani siyasetçiler ve resmi kurumların yaptığı çalışmaları denetlemek, eksikleri varsa bunları tespit etmek ve o şehrin her alanda kalkınması için ön ayak olması. Alanya'daki sivil toplum örgütleri bu bakımdan birçok şehre göre farkındalık yaratıyor. Biz de bundan çok faydalanıyoruz. Alanya'ya ve Antalya'ya getirdiğimiz hizmetlerde sivil toplum örgütlerinin büyük bir rolü var. Bir sivil toplum örgütü o şehirde yaşayan tolumun her kesimine dokunamıyorsa izole bir sivil toplum örgütü olarak kalır ve etkinliği de olmaz. Alanya Kent Konseyi bu şehirde yaşayan herkese hizmetleriyle dokunuyor, herkesin gönlüne giriyor. Oluşturduğu meclislere baktığınız zaman zaten engelliden kadına, şehirden gençliğe kadar bütün toplumu kapsayıcı, kucaklayıcı çalışmalar yapıyor. Şehrin sadece bu öncelikleriyle değil, o şehirde yaşayan insanların ihtiyacı olan her alanda aktif oldu. Bir ülke ne kadar sivilleşirse, demokratikleşirse o kadar kalkınır. Sivilleşme sadece askeri darbelerin olmaması demek değil. Sivilleşme demek resmi kurumların rolünden sivil toplum örgütleri ne kadar alabiliyor ben bunu anlarım. Yetkileri yerele vermenin hiçbir mahzuru yok. Bunu bazen Türkiye'nin hassasiyetleri bakımından yanlış yorumlayanlar var ama öyle değil. Bir ülke ne kadar yerelleşirse ve sivilleşirse o ülke o kadar güçlü olur, dinamikleri o kadar sağlam olur. İnşallah sivil toplum kuruluşları önümüzdeki dönemlerde Türkiye'nin yönetiminde sadece şehirlerde değil, daha fazla rol oynar" dedi.
 
'ALANYA ÖRNEK OLACAK ŞEHİRDİR'
 
Alanya'da yurt dışından gelip yaşayan çok fazla insan olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz onlara 'Yeni Alanyalılar' diyoruz. Onlar entegrasyonun en güzel örneğidir, Alanya ilklerin şehridir, İki üniversitemiz var, Şehirde hizmete endeksli konsensüs var. Alanya hoşgörü ve entegrasyon bakımından en örnek olacak şehir" şeklinde konuştu.
 
'YEREL DEMOKRASİ GÜÇLENECEK'
Kaymakam Tanrıseven de, "Alanya Kent Konseyi şehirde sadece bir sivil toplum kuruluşu gibi değil, kamu kuruluşları, yerel yönetimler, belediyeler ve muhtarlar, meslek kuruluşları, üniversiteler ve halkla iyi bir ilişki içinde bulunuyor. Belediyeye bir danışma organı olarak faaliyet göstermekte ve etkili oluyor. Kent konseyi vatandaşın katılımı ve söz sahibi olması anlamında oldukça anlamlı.  Kent konseylerinin hem fikir üretme, hem de özgürce tartışma ortamı olması açısından son derece elverişili platformlar olduğunu belirtmek istiyorum. Kent konseyleri güçlendikçe ülkemizde yerel demokrasi de güçlenecek. Bu çerçevede de Alanya gerçekten kent konseyleri arasında bu gibi çalışmalar yapıyor. Bugün Alanya'da 36 bin yabancı mülk sahibi olmuş ve 78 milletten insan yaşıyor. Bu çerçevede Avrupa Birliği (AB) standartlarında yerel yönetimler ve katılımı sağlanması açısından da kent konseylerinin fonksiyonu büyük. Belediyenin sadece kent konseyi değil, bünyesindeki yabancılar meclisi de özellikle yerleşik olan yabancıların değil aynı zamanda hizmet alan herkesin yönetimde söz sahibi olması açısından oldukça anlamlı" diye konuştu.
 
'HİÇBİR ZAMAN TEREDDÜT ETMEDİK'
Belediye Başkanı Yücel de, "Kent konseylerinin çalışmaları yerel yönetimler için çok önemli. Gelişen ve büyüyen kentin iyi yönetilmesi, toplumun değişik katmanlarının yönetime katılması ve temsil edilmesi bizim, kentimiz açımızdan çok önemli. Bu bilinçle Alanya Kent Konseyi 2007 yılında 5393 sayılı Belediye Kanun'unun 76. maddesine dayanılarak kuruldu. Bu konsey bir anlamda Türkiye'de kurulan ilk kent konseylerinden birisi. Kent konseyleri katılımcı demokrasilerde sivil halkın sesi ve ruhudur. Konseyler toplumun yaşadığı çevreyle ilgili düşüncelerini, önerilerini, tenkit ve isteklerini dile getirerek bu isteklerin gelişmesi için belediye meclisine öneriler sunan demokratik bir yapıdır. Belediye meclisimiz Alanya Kent Konseyi'nde alınan kararları icraata geçirmek için hiçbir zaman tereddüt etmedi. Yerel yönetimin ve yerel demokrasinin güçlendiği yönetimler her kentin ihtiyaçlarındandır. Bazı şehirlerde kent konseyleri belediyelerin bir organıymış gibi algılanıyor. Biz bu algıyı yıkmak ve Alanya Kent Konseyi'nin gelişimine destek olmak için belediye binasının dışında bir çalışma ortamı hazırladık. Bağımsızca toplantı ve programlarını yapabilecekleri Yerel Gündem 21 Evi tahsis edilerek konseyin sivilleşmesine destek olduk. Yine konsey bünyesinde çalışmalarını sürdüren Engelsiz Kent Meclisi'ne belediyemizin Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'ni açarak imkanlarımızı sunduk. Herkesi yönetime katılmaya ve yönetimin içine çekmeye gayret ediyoruz. Şehrimizle ilgili alınacak kararlarda, yapılacak projelerde, atılacak adımlarda her zaman onların desteğine ihtiyaç duyuyoruz" şeklinde konuştu.  
 
'BALKANLAR'DAKİ TEK BMX PİSTİ ALANYA'DA BULUNUYOR'
TBF Başkanı Müftüoğlu ise, "Ülkelerin tümü kendisini tanıtmak istiyor. Fransa 100 önce başlamış. Biz ise bu yıl 51. Türkiye Bisiklet Turu'nu gerçekleştirdik. Türkiye turu kendi kategorisinde dünyadaki 14 turdan birisi. Bundan sonraki hedefimiz bir üst kategori olan profesyonel tur olan pro turu gerçekleştirmekle ilgili tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Dünyada bir takvim var. Lobilerle ve yaptığımız diğer çalışmalarla bunu aşmaya çalışacağız. Devletin en üst makamını temsil eden dünyadaki belki de tek tur bize ait. Bu yıl 21 kanalda 190 ülkede Eurosport'ta 24 saati aşan bir yayına ulaştık. Daha önceki yıllarda 119 saat olan özet ve canlı yayınlarda geçen yıl 183 saate çıktık. Bu yıl yine o civarda bir yayın yapmış olduk. Artık belediyeler ne kadar yol yaparsa o kadar bisiklet alarak halka dağıtacak. Bununla ulaşımla ilgili sorun belli oranda ortadan kalkmış olacak. Bisiklet sektörü 2010 yılıyla 2014 verilerine baktığınız zaman ülkede ikiye katlanmış. Hem ciro, hem de adet olarak ikiye katlanmış. Üstelik kalite olarak kendisini yukarıya çekmiş. Bisiklet turunun en büyük katkısı ülkedeki bisiklet algısının ya da bisiklete binenlerin, hobi gruplarının çoğalması ve herkesin sağlık için bisiklete binmesinin çok etkisinin olduğunu bisiklet firması araştırmalarında ortaya koyuyor. Alanya olarak turun finallerini burada yapıyorduk, şimdi başlangıcını yapıyoruz. Sadece Alanya'da değil, başka şehirlerde de yapıyoruz. Bu yıl turu Pamukkale ve Selçuk'a taşıdık. Zaman zaman farklı şehirleri de tanıtmakla ilgili çaba içerisindeyiz. Sportif anlamda biz sadece organizasyon yapan bir federasyon değiliz. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde ilk defa tarihinde Avrupa şampiyonu çıkardık. Elemeler çıkalı ilk defa olimpiyatta girdik ve dünya kupalarında inanılmaz dereceler yaptık. Ülkemizde pist bisikletiyle ilgili bir atılım yaptık ki şu anda çok iyi durumdayız. Sanıyorum 2020'de olimpiyatta gitmeyi kovalayan değil, olimpiyatta madalyayı kovalayan bir bisiklet ailesi olacağız. Sadece organizasyon değil, spor anlamında da alt yapıyla ilgili önemli çalışmalarımız var. Balkanlar'daki tek BMX pisti Alanya'da bulunuyor. Ülkede başka yok. Bu aynı zamanda olimpik bir branş" şeklinde konuştu.         
 

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap