Reklam
Reklam
Alanya ● 06.02.2015 - 11:38

Orman İşletme kar etti

Alanya Orman İşletme Müdürü Cihat Yıkıcı, Orman İşletme'nin 2014 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Yıkıcı, "2014 yılında döner sermayeli İşletme Müdürlüğü olarak 103 bin m3 üretim yaptık. 27 bin 570 ster lif yonga odun üretimi ve 6 bin 500 m3 yapacak odun emvali üretimi ve 70 bin 517 m3 dikili ağaç satışı üretimi yaparak 10 milyon TL gelir elde ederek 3,26 milyon TL kar ettik"

Orman İşletme kar etti
Orman İşletme kar etti
 

Orman İşletme'nin 2014 yılı faaliyet raporu Alanya Orman İşletme Müdürü Cihat Yıkıcı tarafından açıklandı. Yıkıcı, "Alanya orman varlığı açısından çok zengin, toplam alanının yüzde 61’i devlet ormanı. Alanya Orman İşletme Müdürlüğü olarak Alanya coğrafyasının yaklaşık 2/3 ünde tasarruf hakkına sahip bir güçlü kurumuz, yanı alan olarak  yüzde 61’lik arazi bizim faaliyet alanımızdır. 1943 yılında kurulan Orman İşletme Müdürlüğümüz 200 personeli ile bir yandan ormanlarımızın korunması, genişletilmesi, geliştirilmesi için çaba gösterirken diğer yandan ormanlarımızın ekonomik, ekolojik ve sosyal fonksiyonlarından toplumun faydalanması için çalışmaktadır. Sizlerle Alanya Orman İşletme Müdürlüğü olarak 2014 yılında yaptığımız faaliyetlerin bazılarını paylaşmak istiyorum" dedi. 
 
2014 YILINDA 3,26 MİLYON TL KAR
Yıkıcı, "Alanya ormanlarımız 11 milyon m3 ağaç serveti, yıllık 262 bin m3 cari servet artımı bulunmaktadır. 2014 yılında döner sermayeli İşletme Müdürlüğü olarak 103 bin m3 üretim yaptık. 27.570 ster lif yonga odun üretimi ve 6.500 m3 yapacak odun emvali üretimi ve 70.517 m3 dikili ağaç satışı üretimi yaparak 10 milyon TL gelir elde ederek 3,26 milyon TL kar ettik. Üretimin yüzde 68’i dikili satış olarak gerçekleşti. Orman kesim işçiliği ve bakım çalışmaları kapsamında 2,5 milyon TL işçilik parası ödendi" dedi.
 
AĞAÇLANDIRMA, GENÇLEŞTİRME VE BAKIM ÇALIŞMALARI
122 hektar ormanlık alanda gençleştirme, 214 hektar alanda rehabilitasyon/iyileştirme, 3.735 hektar sahada genç ormanlarımızda bakım çalışması yaptık" diyen Yıkıcı, "340 hektar bozuk ormanlık alanı ağaçlandırıldı. Başta Sedir, Karaçam, Servi, Harnup olmak üzere 150 bin adet fidan dikimi gerçekleştirildi.200 dönüm alanda ceviz, 80 dönüm alanda ise badem ormanı kuruldu. Bu sahalara 4 bin adet ceviz ve 5 bin adet badem fidanı dikildi. 3 yıllık bakımı İşletme Müdürlüğümüz tarafından yapıldıktan sonra yöre halkına tahsis edilecek olan bu alanlardaki gelir getirici türler kırsal kalkınmaya katkıda bulunacaktır. 2 adet okul bahçesi, 1 adet mezarlık, 1 adet ibadethane bahçesi ağaçlandırılarak bu yerlere 630 adet fidan dikildi. Alanya İşletme Fakültemizin kampüsü ağaçlandırıldı. 427 hektar alanda 35.468 adet fıstıkçamı budaması yapıldı" diye konuştu. 
 
'5 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK'
Yapılan yatırımlardan da bahseden Yıkıcı, "2014 yılında yangınla mücadele amaçlı yapılan ulaşım tesisleriyle birlikte 32. km yeni ulaşım yolu tesis edildi. 6 km. orman yolunda büyük onarım (genişletme), 21 km. yolda sanat yapısı (büz ve menfez), 20 km. orman yolunda ise üst yapı (stabilize malzeme serilmesi) çalışması yapılarak orman yollarımızın standartları iyileştirildi. Mevcut 1.050 km. orman yolunda İşletme Müdürlüğümüze ait dozer ve greyder vasıtasıyla bakım çalışması yapıldı. Uzun yıllar çözülmeyen iki sorun Alanya Orman İşletme Müdürlüğü tarafından çözüldü. Akdağ Turizm Merkezine 2,2 kilometre orman yolu yapılarak hem ‘Safari Parkur Alanı’ oluşturuldu hem de Kayak merkezine alternatif ulaşım sağlandı. Bu yıl bu bölgede turizm hareketliliğinin artacağını öngörmekteyiz. Ayrıca, Gözüküçüklü Mahallesi Eşekkırıldığı yaylasına 4 kilometre orman yolu yapılarak Alanya’nın yolu olmayan tek yaylasına orman yoluyla ulaşım sağlandı. Güzelbağ mahallesine 1 adet 600 tonluk yangın havuzu yapıldı. İşletme Müdürlüğümüzün bahçe aydınlatması yapıldı. Bu faaliyetler için 2014 yılında 5 milyon TL yatırım yapıldı" dedi. 
 
'400 BİN TL GELİR ELDE ETTİK'
Son beş yılda 141 farklı yerde 5 bin 530 dönüm bozuk orman alanının vatandaşlara ağaçlandırma amaçlı tahsis edildiğini söyleyen Yıkıcı, "Bu yerlerde 95.000 adet badem, 13.000 adet ceviz, 7.000 harnup (keçiboynuzu) fidanı dikimi vatandaşlarımız tarafından gerçekleştirildi. Özel ağaçlandırma çalışmalar devam ediyor. 21 adet orman içi mesire yerimizi yaklaşık geçen yıl yerli yabancı 250 bin kişi ziyaret etti. Bu yerlerden İşletme Müdürlüğü 400 bin TL gelir etmektedir. Cebel-i Reis, Syedra Antik Kenti, Türkler Yanıklar, Elikesik (2), Konaklı, Dimçayı ve Hacımehmetli Akçatepe mevkilerinde toplam 8 ayrı yerde mesire yeri kuruluş çalışmalarımız devam etmektedir. Yer tespitleri yapıldı, gerekli raporlar hazırlanıyor. Yeni mesire yerlerimiz halkımızın dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılayacak ve turistik hareketlere imkan verecektir. Yeni uğrak yerleri olma potansiyeli taşıyan bu rekreasyon yerlerinin hizmete girmesi ve mevcut mesire yerlerimizin daha iyi yönetilmesi için bu yıl daha fazla caba harcayacağız. 2015 mesire yerleri için atılım yılı olacak. Sedre A tipi mesire yeri yeniden planlanarak ihale için ilana çıkartıldı. İhale 23 Şubat tarihinde İşletme Müdürlüğümüz merkezinde yapılacaktır" dedi. 
 
'YAYLALARIN VAZİYET PLANLARI YAPILDI'
Yıkıcı, "16 farklı yerde 400 hektarlık alanda yayla alanı ilan edildi. Bu yerlerde vatandaşlarımızın kullanımında toplam 271 adet bina ve tesis bulunmaktadır. Yayla alanlarının vaziyet planı yapıldı. Kira ve kullanıcı tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Çalışmalar en kısa zamanda tamamlanarak bina ve tesisler kullanıcı hak sahiplerine kiralanacak. 2014 yılında meydana gelen 20 adet orman yangınında 3,6 hektar alan yangından etkilendi. Yanan alanlar ağaçlandırıldı ve koruma altına alındı. Ormanlık alan dışındaki kırsal alanlarda meydana gelen 12 adet yangına Büyükşehir Belediyemizin itfaiye ekipleriyle birlikte İşletme Müdürlüğümüz orman yangınlarıyla mücadelede görevli ekiplerimiz ve araçlarımızla müdahale ettik" dedi. 
 
'ORMANLARIMIZIN TESCİL ORANI YÜZDE 81'
2014 yılında 6831 sayılı orman kanunu 16. maddesine göre 2 maden izni, 17. maddeye göre 16 adet yol, su, elektrik ve altyapı tesis izni verildiğini belirten Yıkıcı,"Turizm merkezi ilan edilen 5 adet golf sahasının Turizm Tahsis Raporu İşletme Müdürlüğümüzce düzenlendi. Gedevet Spor tesisi için ise kesin izin aşamasına gelindi. Kestel mahallesindeki 39 dönüm ormanlık alanın Fakülte yeri olarak tahsisi için izin dosya hazırlama çalışmalarımız devam etmektedir. Ormanlık alanlar tescil çalışmalarımız devam etmekte, ormanlarımızın tescil oranı yüzde 81'dir. Değişik zaman ve mahallelerimizde bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri devam etmektedir. 57 vatandaşımıza ağaç kesme ve boylama operatörlük eğitimi verilerek sertifikalandırıldı. Bu kişiler ormancılık hizmetlerinde istihdam edilecektir. Başta kıymetli mesai arkadaşlarım olmak üzere emeği geçen bütün paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
 

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap