Alanya
30.06.2014 - 13:12

Alanya'ya alternatif ve turizm yolu şart

Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok, Antalya-Alanya arasında bazıları sinyalize olmak üzere toplam 100 kavşak bulunduğunu, kavşak sayısının fazlalığı nedeniyle seyahat süresinin uzadığını söyledi.

D-400’ün hem transit hem de şehir içi ulaşımı sağladığını belirten Altıok, çözüm için Kuzey Çevreyolu’nun yapılacağını söyledi. Altıok ayrıca Alanya’ya kadar alternatif ve turizm yollarının yapılması gerektiğini vurguladı. 
 
Antalya-Alanya arasındaki yaklaşık 155 kilometrelik yol, Türkiye'deki tüm devlet yolları içinde en uzunu olan 2 bin 57 kilometrelik D-400 karayolu üzerinde yer alıyor. Başta 5 yıldızlı oteller olmak üzere, kent merkezi ile Alanya arasında tarihi ve turistik mekânların bağlantısını sağlayan yol, sürücüler için adeta çile yolu haline geldi. Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok, Antalya-Alanya arasında 100 adet kavşak bulunduğunu söyledi. Turizm sezonunda araç yoğunluğunun arttığını anımsatan Altıok, 2012'deki sayımlara göre söz konusu yolu günlük sadece transit geçiş yapan 70 binden fazla aracın kullandığını dile getirdi. Standartlara göre, şehirlerarası yollarda her 3 kilometrede bir kavşak olması gerekirken, Antalya-Alanya arasında neredeyse her 1,5 kilometreye bir kavşak düştüğünü aktaran Şenol Altıok, şöyle konuştu:
ALANYA’YA KUZEY ÇEVREYOLU YAPIYORUZ
“Normalde 50 kavşakla çözülmesi lazım. Fakat Antalya-Alanya yolu şehirlerarası yol gibi çalışmıyor. Turistik tesisler, yerleşim yerlerine giriş çıkış vermek zorunda olduğumuz için oralarda kriterimiz 1500-2000 metre arasında bir kavşak yapılması. Dolayısıyla kavşaklarımızın sayısı fazla değil, ihtiyaca göre dizayn edilmiş. Bir kısmı sinyalize olan kavşaklarda dur-kalk yaparak, Antalya'dan Alanya çıkışına kadar seyahat süresi 2 saati geçiyor. Normalde 155 kilometre yolu çok rahatlıkla 1,5 saatte gitmek gerekirken, 45 dakika kadar zaman kaybetmiş oluyoruz. Bunun tek bir yolu var. Ya alternatif bir güzergâh yapacaksınız veyahut o kavşakları farklı seviyeli hale getireceksiniz. Ama 100 kavşağın 100'ünü de farklı seviyeli ya da köprülü kavşak haline getirmek mümkün değil. Çevresel etkiler nedeniyle de bu mümkün değil. Şehir yerleşmiş, bu şehrin içinde rastgele alttan üstten yol yapamazsınız. Bir de burası turistik bir yol. Biraz insanların yavaş gitmesinde fayda var. Ama Ankara, İstanbul'dan metropollerinden insanlar Alanya'ya gelmek istiyor. Bunun çözümü için kuzey çevreyolunu yapıyoruz.”
ALTERNATİF TURİZM YOLLARI AÇILMALI
Antalya-Alanya arasında transit trafiğe yerel trafiğin dahil olmasıyla yoğunluğun arttığını anlatan Şenol Altıok, “Yani insanlar Manavgat'tan kalkıp Alanya'ya giderken, Alanya'nın beldelerinden şehir merkezine giderken bu yolu kullanmak zorunda kalıyor. Halbuki Alanya-Manavgat arasının yerleşimini düşündüğünüzde orada farklı alternatif yolların, imar yolları veya turizm yollarının olması gerekir. Bu yolları belediyelerin yapması lazım. Antalya'da bunun bir örneği var; Lara-Kundu arasında bir turizm yolu var. Belki bu belediyelerin boyutunu aşabilir. Ama yerleşim yerleri ile D-400 arasında bağlantı yollarının olması gerekir. Antalya ve Alanya'nın çok hızlı büyümesinden dolayı belediyelerin imkânları yetersiz kalmış olabilir" diye konuştu.
 
 

Orjinal Habere Git