Alanya
09.05.2016 - 21:48
Evlenmeden önce bu testi yaptırın
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, ‘Dünya Talasemi Günü’ ile ilgili basın duyurusu yayınladı.
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, ‘Dünya Talasemi Günü’ ile ilgili basın duyurusu yayınladı. Talasemi ve hemoglobinopatilerin dünyanın önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğu belirtilen duyuruda “Talasemi hastalığı bulaşıcı değildir, aynı zamanda bir kanser türü de değildir. Talaseminin ‘alfa’ ve ‘beta olmak üzere iki temel tipi vardır ve bunlardan beta tipi Akdeniz çevresindeki tüm ülkelerde sık görüldüğü için ‘Akdeniz anemisi’ ismini almıştır. Ülkemizde ‘Akdeniz anemisi’ olarak da bilinen talasemi hastalığı, dünyada en sık görülen kalıtsal kan hastalığıdır” ifadelerinde bulunuldu.
‘BULAŞICI ÖZELLİĞİ YOKTUR’
Açıklama şöyle devam etti: Talasemi taşıyıcılığı ırsi bir hastalıktır, bulaşıcı özelliği yoktur. İki taşıyıcı evlendiğinde çocukları yüzde 25 olasılıkla hasta, yüzde 25 olasılıkla sağlam, yüzde 50 olasılıkla taşıyıcı doğar. Bir taşıyıcı sağlıklı biri ile evlendiği zaman çocukları hasta olmaz, yüzde 50 olasılıkla taşıyıcı, yüzde 50 olasılıkla sağlıklı doğar. Talasemi taşıyıcıları için herhangi bir tedavi gerekmez, zaman zaman halsizlikleri olduğunda çinko ve folik asit desteği alabilirler. Bu kişiler daha çok ‘demir eksikliği anemisi’ ile karıştırılır, gereksiz uzun süreli demir tedavisi alırlar. Bu nedenle iki aylık demir tedavisine rağmen anemisi düzelmeyen kişilerde mutlaka talasemi testi yaptırılmalıdır.
‘EN BÜYÜK SEBEP AKRABA EVLİLİĞİ’
Talaseminin tedavisi pahalı olmasına karşın önlenmesi mümkündür. Türkiye’de talasemi sıklığı genelinde %2.1, sahil bölgelerinde ortalama % 4.3 civarında, toplam 1 milyon 400 bin taşıyıcı olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’deki toplam hasta sayısı ise 4500 civarında olup her yıl 300-400 talasemili hasta çocuk doğmaktadır. Türkiye’de yapılan her 4 evlilikten biri akraba evliliğidir.(%25,1) Akraba evlilikleri en çok (%70) birinci dereceden evlilikler akrabalar arasından gerçekleşmektedir. Bu durum otozomal resesif hastalıkların toplumda görülme sıklığını artırmaktadır. Bu nedenle akraba evliliklerinin önlenmesi talasemi ile mücadelede de çok önemlidir.
ASM’LERDE TARAMA TESTLERİ ÜCRETSİZ
Evlilik öncesi sağlık kontrolleri ve gerekli tarama testleri ücretsiz olarak tüm Aile Sağlığı Merkezlerimizde yapılmakta, genetik – kalıtsal hastalıklar konusunda danışmanlık verilmekte ayrıca testlerin sonuçları doğrultusunda kişilere yapmaları gereken hususlar vurgulanarak bilgilendirilmektedir. Unutmayın Talasemi önlenebilir bir hastalıktır. Talaseminin önlenmesi için akraba evliliklerinden kaçınmalı, evlilik öncesi tarama testlerini yaptırarak, sağlık kontrollerinden geçmeli, eğer çiftlerin her ikisi de Talasemi taşıyıcısı ise çocuk sahibi olmadan önce mutlaka yetkili merkezlerden genetik danışmanlık alarak doğum öncesi gebelikte gerekli testlerini yaptırmalıdırlar.
Orjinal Habere Git