Alanya
25.01.2016 - 23:09
Vatandaşlardan 'fatura' protestosu
Son dönemde yüksek gelen elektrik faturaları Alanya'da vatandaşları çileden çıkardı. Sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiren vatandaşlar dün de CLK Akdeniz Elektrik Alanya Şubesi'nin önünde faturalara tepki gösterip basın açıklaması yaptılar.
Son dönemde yüksek gelen elektrik faturaları Alanya'da vatandaşları çileden çıkardı. Sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiren vatandaşlar dün de CLK Akdeniz Elektrik Alanya Şubesi'nin önünde faturalara tepki gösterip basın açıklaması yaptılar.
Alanya'da vatandaşlar yüksek gelen elektrik faturasına tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden faturaları paylaşarak tepkilerini dile getiren vatandaşlar dün de elektrik dağıtım şirketi CLK'nın önünde basın açıklaması yaptılar. Elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli ve diğer vergilerle birlikte ödenecek tutarın 2 katına çıktığını iddia eden vatandaşlar geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50'ye varan yüksek bedelleri eleştirdiler. Sosyal medya hesaplarından yüksek tutarlı faturaları paylaşan vatandaşlar, yetkililerden duruma çözüm bulmalarını istediler. Gelen faturaya tepki gösteren Hüseyin Badem isimli bir vatandaş, "Bizi soymaya mı geldiniz? Asgari ücretin bin 300 lira olduğu ülkede fahiş fiyatta fatura ödenir mi. Geçtiğimiz yıllara nazaran son dönemde elektrik faturaları neredeyse yarı yarıya yükseldi. Yetkililerden bu konuda çözüm istiyoruz" dedi. Vatandaşlar, yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldılar.
'GİZLİ BİR ZAM YOKTUR'
Öte yandan protestoların ardından CLK Akdeniz Elektrik'ten bir açıklama geldi. CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş., Elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedeline ilişkin gizli bir zammın olmadığını açıkladı. CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş. vatandaşların tepki gösterdiği elektrik faturaları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Son günlerde sosyal medyada, kamuoyunu yanıltıcı bazı haberlerin yer alması nedeniyle bir açıklama duyulmuştur denilen açıklamada, “Elektrik piyasasında faaliyet gösteren görevli tedarik şirketlerinden enerji temin eden tüketiciler için geçerli olan fiyatlar 3 aylık periyotlarla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenmektedir. 21 dağıtım bölgesi ve 81 ilde aynı birim fiyatlar üzerinden faturalandırma yapılmaktadır. Birim fiyatların belirlenmesinde ve uygulanmasında şirketimizin keyfi bir uygulaması söz konusu değildir. Elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedeline ilişkin gizli bir zam yoktur” denildi.
'DOĞRUDAN KARŞILAŞTIRMA YANLIŞ OLUR'
Konuyla ilgili EPDK’nın 19 Ocak 2016 tarihinde bir açıklama yaptığı hatırlatılan açıklama şöyle devam etti: “Önceki dönemlerde uygulanan tarifelerdeki dağıtım bedelleri ile yeni dönemdeki tarife bedelinin doğrudan karşılaştırılmasının yanlış olacağı belirtilmiştir. Önceki dönemlerde dağıtım bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi ayrı ayrı belirlenen bedeller yeni dönemde "dağıtım bedeli" başlığı altında birleştirilerek maliyet hesaplaması yapıldığı, birim fiyatların bu doğrultuda belirlendiği ifade edilmiştir. Faturaların hesaplanma sürecinde zamlı birim fiyat uygulanacağı ifadesi yanıltıcı bir bilgidir. Fatura hesaplamaları tüketim tarih aralıkları dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Örneğin, tüketim tarih aralığı 05.12.2015- 04.01.2016 olması halinde 05.12.2015-31.12.2015 tarih aralığındaki 27 günlük tüketim 2015 yılının 4. çeyreği için geçerli olan birim fiyatlara göre, 01.01.2016- 04.01.2016 tarih aralığındaki 4 günlük tüketim 2016 yılının 1. çeyreği için geçerli birim fiyatlara göre faturalandırılmaktadır. Bu doğrultuda hesaplama yapılıyor olması nedeniyle müşterilerimiz tarife geçiş dönemlerindeki değişimlerden etkilenmemektedirler. Fatura içerisinde yer alan tüketim dışındaki bedellerin uygulanıp uygulanmaması yönünde şirketimizin herhangi bir tasarrufu bulunmamaktadır. Dağıtım Bedeli: 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Yönetmelikler doğrultusunda, TRT Payı: 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu gereği, Enerji Fonu: 3291 sayılı Kanunun Ek 2 maddesi gereği, Elektrik Tüketim Vergisi: 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği, KDV: 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereği, belirlenmekte ve bu doğrultuda faturalandırılan bedeller ilgili kurumlara aktarılmaktadır.”
Orjinal Habere Git