Plastik Sanayicileri Derneği'nin açıkladığı verilere göre, Akdeniz'e en çok plastik atık günde 144 ton ile Türkiye'den atılıyor.
Plastik Sanayicileri Derneği'nin (PAGDER) açıkladığı verilere göre, Akdeniz'e en çok plastik atık atan ülke günde 144 tonla Türkiye. Derneğin açıkladığı verilere göre, 2015'te 80.8 kilogram olan Türkiye'nin kişi başı plastik tüketimi, son 3 yılda yüzde 11.5 oranında artarak 90.1 kilograma ulaştı.
TURİSTLER ATIKLARIN YÜZDE 40 ARTMASINA NEDEN OLUYOR
Türkiye'nin ardından Akdeniz'e en çok plastik atık atan ülkenin 126 tonla İspanya olduğu belirtilen PEGADER açıklamasında, ''Üçüncü sırada 90 ton ile İtalya geliyor. Mısır 77 ton ile sıralamada dördüncü ve Fransa 66 ton ile beşinci sırada yer alıyor. Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turistler ise atıkların her yıl yüzde 40 artmasına neden oluyor.
Plastik kirliliğine ise çözümün geri dönüşüm olduğunu vurgulayan IFAT Eurasia Proje Müdürü Namık Sarıgöl, “ Plastik kullanımı artışını sürdürüyor. Bu tüketim geri dönüşüm ile olumlu yöne çevirebilir. Bu hem ekonomiye hem de çevreye çok büyük katkı sağlar. Türkiye’de 1439 firma plastik geri dönüşümü üzerinde faaliyet gösteriyor. Ancak Türkiye’nin potansiyeli çok daha yüksek” dedi.
AKDENİZ'DE TURİZM TEHDİT ALTINDA
Atıkların çözünmesinin çok uzun yıllar sürdüğünü vurgulayan Sarıgöl, “ Atıklar hem doğaya hem de insana zarar veriyor. Kirlilik dolayısıyla turizm ile bilinen Akdeniz’in bu özelliği tehdit altında. Aynı zamanda geçimini bu sektörden sağlayan kişileri de etkiliyor. Etkili geri dönüşüm stratejileri ve tüketicilerin bu hakkında bilinçlenmesi çok önemli” diye konuştu.
Plastik atıkların büyük çoğunluğu biyoçözünür olmadıkları için binlerce yıl denizlerde kirlilik yaratmaya devam ediyor. Denize atılan sigara izmariti 5 yıl, plastik torba 20 yıl, plastik bardak 50 yıl, misina 600 yılda çözünüyor.