Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomani hastalığı son zamanlarda en sık duyulan ve araştırılan kelimeler arasında yer alıyor.
Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomani hastalığı son zamanlarda en sık duyulan ve araştırılan kelimeler arasında yer alıyor. Bu hastalığı taşıyan kişiler genel olarak kendini önemli hisseder ve toplumda dikkatleri üzerine çekmek için yalana başvurmaya başlarlar ve bu durum yavaş yavaş ilerleyerek alışkanlık haline gelir. Peki, mitomani hastalığı kimlerde görülür? Belirtileri var mı? İşte tüm detaylar…
Mitomani Nedir?
Mitomani halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilere mitoman adı verilir. Kişide yalan söyleme hastalığı ilk başlarda dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için kişinin söylediği yalanlarla başlar. Ancak yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren bu kişiler bir süre sonra kontrolü kaybederler. Bu durum oldukça tehlikeli bir hale gelir ve kişi kendi söylediği yalana kendisi de inanmaya başlar. Ancak yalan söyleyen ve bunu alışkanlık halinde devam ettiren kişiler bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu fark etmezler. Bu sebeple de tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak bu tür rahatsızlığı olan kişiler kendilerinde bir problem görmese de yakınları tarafından mutlaka tedaviye ikna edilmelidir.
Mitomani Hastalığı Kimlerde Görülür?
Mitomani hastalığının genellikle, çocukluk yıllarında istismara uğramış, kişilik bozuklukları olan, histerik, narsistik ve asosyal kişilik taşıyanlarda sıklıkla görüldüğü tespit edilmiştir.
Mitomani Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Mitomani hastalığı ile ilgili merak edilenleri yanıtlayan Uzman Doktor Ayşin Mutlu Tomaç, mitomani hastalığının tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu ifade etti. Bu hastalığın tedavisinin psikoterapi ve farmakoterapi yani ilaç tedavisi ile birlikte uygulandığını söyleyen Tomaç, tedavi sürecinde psikiyatri hekiminin ilk adımda hastayı tanımaya çalıştığını ve yalan söyleme ihtiyacının kaynağını bulmaya çalıştığını aktardı. Bunun ardından yalan söyleme ihtiyacının altında yatan sorunlarla ilgili konuşmaya başlanır ve konuşma devam ettikçe hasta için güven ortamı oluşmaya başlar. Tedavi sürecinde hastanın güven ortamı sağlam şekilde oluşturulmalıdır ve bu sayede hastadaki eksik olan duygu ve güven yerine konmalıdır. Uzman Doktor Tomaç’ın verdiği bilgilere göre, mitomani hastalığında ne kadar iyi ve sağlam bir tedavi uygulanırsa hastalığın tekrarlama oranı da o kadar düşük olur.