Sağlık
19.04.2020 - 15:29

Ramazan ayında bağışıklık ve uyku düzenine dikkat!

Ramazan ayının başlangıcına sayılı günler kala özellikle günlerin uzun olmasından dolayı uzmanlar oruç tutacak kişilere önemli uyarılarda bulunuyor. Uzun günlere denk gelen Ramazan ayında uyku ve beslenme oldukça önemli.

Ramazan ayının başlangıcına sayılı günler kala özellikle günlerin uzun olmasından dolayı uzmanlar oruç tutacak kişilere önemli uyarılarda bulunuyor. Uzun günlere denk gelen Ramazan ayında uyku ve beslenme oldukça önemli. Ramazan atında oruç tutacak kişilerde en baş faktörün bağışıklık sistemi olduğuna dikkat çeken uzmanlar Ramazan ayını nasıl daha sağlıklı geçirilebileceği konusunda bilgi verdi.

VÜCUT YENİ BİR SÜRECE GİRİYOR

Ramazan ayının gelmesiyle beraber beslenme alışkanlıkları ve uyku düzeninde değişiklikler meydana geliyor. Yaşanan bu değişim vücudun yeni bir sürece girmesine sebep olurken bu yeni süreç vücuda olumlu faydalar sağlıyor. Ramazan’ın idrak edildiği 1 ay boyunca tutulan oruçla birlikte insan vücudu 1 aylık süre boyunca değişime ve dinlenmeye uğruyor. Bunun sonucunda kişi 1 yıl boyunca aldığı toksinlerden de arınıyor. Ancak 1 aylık süreçte öğün sayısı azalmasına rağmen kişinin vücudunu dirençli tutabilmesi için bazı kurallara uyması gerekiyor. Bu önemli kuralların en başında iftar ve sahura kadar olan süreçteki su tüketimi ve beslenme. Uzmanlardan gelen tavsiyeler kişilerin bu süreçte mutlaka 2,5 litre suyu tamamlaması yönünde.

RAMAZAN AYINI SAĞLIKLI GEÇİRMENİN YOLLARI NELER?

 Bu Ramazan ayında günlerin uzun olmasından dolayı kişilerin mutlaka sıvı desteğini yeterli şekilde sağlaması ve bedenini iyi dinlemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Günal, iftar ve sahur vakitleri arasındaki sürece mutlaka bir ek öğün daha konulması gerektiğini ve bu öğünde meyve ve sıvı tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca orucu açarken mideye bir anda yüklenmeden yavaş yavaş yemek tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda iftarın hemen ardından kafein ve nikotin maddeler içeren kahve, sigara ve çaydan uzak durulması gerektiğini aktardı. İftarın ardından kişinin en az yarım saat hareket etmesi gerektiğini söyleyen Günal, hareket etmenin hem bağışıklık hem de metabolizma için mükemmel bir aktivite olduğunu belirtti. İftar ve sahurda karbonhidrat içeren ve yağlı olan besinlerden uzak durmak gerektiğini ve ağır şerbetli tatlıların yerine daha hafif tatlılar tercih edilerek yoğurt veya meyveye ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Tuğba Günal ayrıca oruç tutacak kişinin sahura mutlaka kalkması gerektiğini ve sahurda hafif besinler tüketilmesi gerektiğini ifade etti.  

Ramazan Ayında Risk Grubunda Olan Kişiler

Ramazan ayında risk grubunda olan kişilerin başında hamile veya yeni doğum yapmış kadınlar gelmektedir. Kronik hastalığı olan kişilerinde sürekli tüketmek zorunda olduğu ilaçlar sebebiyle bu hastaların uzmanlara danışarak Ramazan ayını idrak etmeleri sakınca görülmesi takdirde oruç tutmamaları tavsiye edilir. Bağışıklığı zayıf olan ve reflü, ülser, hazımsızlık ve sürekli devam eden bağırsak problemi yaşayan kişiler içinde uyarılar yapılmaktadır. Belirli bir yaşı aşmış kişiler de risk grubundadır. Uzun süre ayakta çalışmak zorunda oanlar ve polis, sağlık personeli, işçi, çağrı merkezi çalışanları da risk grubu içerisinde yer almaktadır.

Orjinal Habere Git