Rusya'da turizmciler, ülkenin önde gelen turizm bölgelerinde uygulanan her şey dahil sistemini tartışıyor. Sistemin ülke ölçeğinde bir standardının olmamasından yakınan turizmcilerden bazıları, ''Rusya'da bu sistem bir kandırmacadan ibaret'' değerlendirmesini yapıyor. AKTOB'un hazırladığı 'her şey dahil standartları'na dikkat çeken Rus turizmciler, her şey dahil sisteminin bir standarda oturtulmaması durumunda, müşteriyi kaybetme riskinin bulunduğuna dikkat çekiyor.
Rusya'nın önde gelen tatil bölgelerinden Krasnodar'da her geçen yıl daha fazla otel her şey dahil sistemine geçiyor. Krasnodar otoriteleri, bu sistemi her yere yaymak istiyor. Tur operatörleri ise, bu sistemin halkın bir kısmı için pahalı olacağı ancak her şey dahil konusunda Türkiye'nin deneyimlerinin bir kısmından faydalanılabileceği görüşünde.
KRASNODAR'DA 43 OTEL HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYOR
Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), ülkenin turizm bölgelerinde giderek yaygınlaşan her şey dahil sistemini mercek altına aldı. Krasnodar'ın Anapa, Soçi, Gelendzhik ve Tuapse gibi bölgelerinde geçtiğimiz yıl 30 her şey dahil otel olduğunu belirten ATOR, bu yıl sayının 43'e yükseldiğine dikkat çekti.
VALİ KONDRATIEV: BU SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ
Krasnodar Valisi Veniamin Kondratiev, ''Rusya'nın lider resort bölgesi olarak, bu servisi daha da yaygınlaştırmalıyız.'' derken, tur operatörleri Krasnodar bölgesindeki her şey dahil otellere olan talebin yüzde 15'ten yüzde 25'e çıktığına dikkat çekiyor.
BİBLİO: RUSYA OPERASYONUMUZN YÜZDE 20-25'İ HER ŞEY DAHİL
Tur operatörü Biblio Globus, Krasnodar'ın Soçi, Anapa ve Gelendzhik bölgelerine yaptıkları operasyonların yüzde 20-25'inin her şey dahil paket turlardan oluştuğunu açıkladı. Tur operatörünün verdiği bilgilere göre, en çok talep gören otelleri ise aile otelleri olduğu ifade edildi.
TUI: TALEP ARTIŞI TESİS ARTIŞI İLE ORANTILI
Bir diğer tur operatörü Dolphin ise geçen yıl yüzde 10 olan Krasnodar bölgesindeki her şey dahil otel talebinin bu yıl yüzde 15-20 bandına tırmandığını açıkladı. TUI Rusya ise, her şey dahil tesis sayısındaki artışla orantılı bir talep artışı olduğuna işaret etti.
INTOURIST: RUSYA İÇİNDE HER ŞEY DAHİL 2018'DE DE POPÜLER
Krasnodar bölgesine en çok her şey dahil turist götüren Intourist ise, bu sistemin bölgede 2018'de de popüler olduğunu belirterek, ''Ancak genel volümdeki artış göz önüne alındığında, talepte hafif bir düşüş olduğu bile söylenebilir'' notunu düşüyor.
ATOR: TÜRKİYE RUS TURİSTİ FİYATLA KAZANIYOR
ATOR Analitik Servisi ise, Rusya'daki her 3 turistten birinin potansiyel olarak her şey dahil müşterisi olduğunu, ancak Rusya içindeki gerçek satışlara bakıldığında bu oranın yüzde 2-3 bandında olduğunu ifade etti. Türkiye'deki otellerin Rus turisti fiyatla kazandığına işaret eden ATOR, her şey dahilde Türkiye ile Rusya arasındaki fiyat farkının net olarak görülebildiğini belirtti.
ŞİŞİRİLMİŞ FİYATLAR...
Rus seyahat uzmanları, Ruslar arasında bu kadar popüler olan her şey dahil sisteminin Rusya içinde pahalı olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, Rusya'da oda başına maliyetin Türkiye'dekinden yüzde 15-30 daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Konuyla ilgili olarak Intourist, ''Rusya'daki her şey dahil otellerin en büyük problemi şişirilmiş fiyatlar ve ek hizmetlerin yetersizliği. İçinde bulunduğumuz sezonda Ruslar en çok fiyat eksenli hareket ediyor. Buna her şey dahil konsepti de dahil.'' diyor.
ANEX: HER OTELİN KENDİNE GÖRE BİR HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ VAR
Anex Tour ise Rusya'daki her şey dahil sistemi ile ilgili standardizasyona dikkat çekiyor. Şirket, ''Türkiye'de yasal bir düzenleme olmamasına rağmen her şey dahilde bir standartlaşma var. Krasnodar'da ise her otelin kendine ait bir konsepti ve her şey dahil sistemi var. Bu da yüksek sezonu sınırlandırabiliyor. Bu nedenle, Krasnodar bölgesinde bu sistemde otel alırken, ayrıntılara dikkat edilmeli.'' değerlendirmesinde bulundu.
''ALDATMACADAN İBARET...''
Rusya'da uygulanan her şey dahil sistemi konusunda daha sert eleştiriler de var. Bazı uzmanlar, Rusya'daki bu uygulamanın tamamen bir aldatmacadan ibaret olduğunu düşünüyor. ''Mesela, çok sayıda otel alkollü içkiyi ya vermez ya da sınırlı (sadece öğle yemeklerinde ve sadece bira) verir'' diyen uzmanlar, yiyecek-içecek hizmetlerine ulaşmak için oluşan uzun sıralara da dikkat çekiyor.
AKTOB'UN STANDARTLARINI İNCELİYORLAR
ATOR'un Rusya'daki her şey dahil sistemini masaya yatırdığı uzun değerlendirmesinde, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği tarafından hayata geçirilen 'her şey dahil standartları' kitapçığına da dikkat çekiliyor. ''Rusya'da halihazırda uygulanagelen her şey dahil sisteminin asgari standartları ayrıntılı bir şekilde belirlenmeli. Bu konuda belki de AKTOB'un ortaya attığı kriterlere daha yakından bakmak gerekiyor.'' diyen ATOR, devamında şu ifadelere yer veriyor:
''Rusya'da her şey dahil sisteminin standardize edilmesi, Türkiye'den bile önce gündeme geldi. Hem Krasnodar hem de Antalya'nın tavsiye niteliğinde olan standartlarına bakıldığında, AKTOB'un hazırladığı kriterlerin hem daha zengin hem de daha detaylı olduğu görülüyor.''
''MÜŞTERİYİ KAYBETME RİSKİ VAR''
AKTOB'un hazırladığı her şey dahil standartlarına ilişkin bilgilerin de paylaşıldığı ATOR analizinde, Rusya resortlerindeki her şey dahile bir standart getirmenin kaçınılmaz olduğu vurgulanarak. ''Bölge otelleri gerçek anlamda her şey dahil standartları belirleyip uygulamazlarsa, müşterilerini kaybetme riskiyle karşı kaşıya kalacaklar'' deniliyor.