Oyuncakların çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde ciddi fonksiyonları vardır. Neredeyse doğduğu andan itibaren ilgisini çekecek her nesne, hem kız hem
erkek çocuk oyuncakları arasına girer. Uzanıp alma, emekleme, dokunarak algılama ve dengede durmayı öğrenmeleri ile fiziksel ve motor gelişimleri hızlanır. Duygusal gelişime etki eden objeler sayesinde çocuklar dileklerini, istediklerini ortaya döker ve korkuları ile yüzleşerek hayatın kötü deneyimlerine hazırlıklı olabilir. Ancak oyun ve oyuncaklar ile oynadığı süre çocuk için keyifli olduğu kadar eğitici de olmalıdır.
Çocuklar için Eğitici Oyuncaklar Nasıl Seçilmeli?Seçilecek oyuncağın öncelikle çocuğun cinsiyetinden önce yaşına ve fiziksel-duyusal gelişim seviyesine uygun olması gerekir. Her çocuk mutlaka oyuncaklarla oynamalıdır, oyuncaklar bir çocuğun gelişimine katkı sağlayacak hayattaki ilk öğretmenleri arasındadır. Ancak oyuncak seçimi gelişigüzel yapılmamalıdır. 3 yaşında bir çocuğa alacağınız oyuncak ile 4 yaşındaki bir çocuğa alacağınız oyuncak farklı olabilir. Düşünceleri, fiziksel özellikleri hemen her gün değişen çocuklar için oyuncak olgusu da ilgilendiği kısa aralıklardan öteye gitmeyebilir.
Elektronik oyuncaklar, Silahlar Erkek Çocukları Nasıl Etkiliyor?Elektronik oyuncaklar çocuğun tek başına oynamasına yol açtığı hem sosyalleşmesi açısından problemler doğurur hem de çocuğu dar bir alana hapsederek fiziksel gelişimini de etkiler. Bu tarz oyuncaklarda bir çocuğa katkı sağlayacak pek bir yarar bulunmaz. Silahlar ve savaş oyunları
erkek oyuncakları arasında nerdeyse ilk sıradadır. Tamamen saldırmaya endeksli olan bu tür oyuncaklar çocuğun sosyal yaşama entegrasyonu konusunda problemler yaşamasına etken olabilir. Yok etmek üzerine kurulu senaryolarda oynamak bir süre sonra çocukta olumsuz kişilik bozukluklarına ve normal bir durum olduğu algısının oluşmasına yol açan nedendir.
Çok Oyuncak Değil Etkili Oyuncak... Her çocuğun yapısı benzerlikler gösterse de birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar yalnızca ilgilerini çeken bazı oyuncaklar ile oynar, bazı çocuklar ise oyuncak konusunda doyumsuz ve agresif davranabilir. Akraba, anneanne ve dedelerin çoğunlukla çocukları sevindirmek için aldığı oyuncaklar, ebeveynlerin sınırsız oyuncak almaları ise bir çocuğa iyilikten çok zarar verir. Çok oyuncak almak yerine etkili olan eğitici oyuncaklar tercih edilmelidir. Yaş gruplarına, özelliklerine uygun ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunabilecek eğitici ve güvenli oyuncakları almanızı tavsiye ederiz.