
“BALKANLAR GÖNÜL COĞRAFYAMIZDIR”
Rektör Pınarbaşı, Balkanlar’ın millet olarak gönül coğrafyalarımız arasında olduğunu dile getirerek, “Bosna’da katliam yapılırken siz değerli öğrencilerimiz henüz yeni doğmuştunuz. 1991-1995 yılları arasında çok acı bir soykırım yaşandı. Sırf Müslüman olduğu için Bosnalılar katliama maruz kaldı. Srebrenitsa katliamını duymuşsunuzdur, savaş yıllarında altı güvenli bölge ilan edilmişti. Bosnalılar bu ilan edilen güvenli bölgede yaşıyordu. Çok acı bir gerçek ki Birleşmiş Milletler (BM)’in kontrolü altındaki Srebrenitsa’da Sırplar 8 bin 300 Müslümanı şehit etti. Burası güya Birleşmiş Milletler tarafından korunan bölge idi. Orada resmen soykırım yaşandı. Bosna’da böyle acı bir süreç yaşandı. Biz de millet olarak bunları asla unutmamalıyız” dedi.
AMAÇ GENÇLERİ BİLİNÇLENDİRMEK
“Unutulan soykırım tekrarlanır” düşüncesinden hareketle genç nesli bu konuda bilgilendirmek ve hatırlatmak temel hedefinde olduklarını dile getiren Doç. Dr. Bedia Koçakoğlu, “Genç Müslümanlar hareketi ile Bosna’ya özgürlük kapısı aralayan Aliya İzzetbegoviç, cephelerde, askerin ve halkın içinde savaşarak, politik süreçleri yürüterek ve en nihayetinde Dayton Antlaşmasıyla Müslüman soykırımı yapan bu trajik süreci nihayete erdirmiştir.” diye konuştu.
İZZETBEGOVİÇ: “BOSNA HERSEK SİZLERE EMANETTİR”
Koçakoğlu “Bosna savaşında ölenlerin sayısı hakkında 100 bin ile 300 bin arasında değişik görüşler var. Bosna’da bulunan toplu mezarların da ardı arkası kesilmiyor. Bosna Hersek’te 2006 yılının sonuna kadar içinde beşten fazla kurbanın bulunduğu 354 toplu mezar tespit edildi. Bunun dışında çok sayıda bireysel ve daha küçük toplu mezarlar da var. Şimdiye kadar en büyük toplu mezar Srebrenitsa’da bulundu. Bir mezarda Srebrenitsa soykırımında öldürülenlerden tam 1154 kişinin kalıntıları vardı” dedi.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!