Reklam
Reklam
Politika ● 03.02.2021 - 15:37

TBMM Başkanı Mustafa Şentop:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Böyle bir çağrı heyecan verici. Yeni Anayasa, yepyeni şu anki Anayasa’da bulunmayan hükümlerden oluşan Anayasa anlamına gelmiyor” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop:
TBMM Başkanı Mustafa Şentop:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Böyle bir çağrı heyecan verici. Yeni Anayasa, yepyeni şu anki Anayasa’da bulunmayan hükümlerden oluşan Anayasa anlamına gelmiyor” dedi.

TBMM Başkanı Şentop, bir televizyon programına katılarak gündemdeki konuları değerlendirdi. Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Anayasa söylemine ilişkin olarak, “Daha önce uzlaşma komisyonu oluşmuştu. Ben de AK Parti’yi temsil etmiştim. Anayasa’nın yarısı civarında hükümlerde tam mutabakat sağlanmıştı. Anlaştığımız maddeleri geçirelim çağrısı olmuştu. Yeni anayasa tartışması, Türkiye’de birçok tartışmayı, anayasa içinde düzenlenen hükümler, kurumlar bakımından içinde barındırdığından, bence böyle bir çağrı gerçekten heyecan verici. Yeni Anayasa, yepyeni şu anki Anayasa’da bulunmayan hükümlerden oluşan Anayasa anlamına gelmiyor. Benimsenmiş, yerleşmiş hükümler var. Önemli olan anayasanın paradigması, Meclis tarafından yapılması. Yeni Anayasa demek mevcut Anayasa’dan tamamen farklı demek değildir. Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanı partilidir. Başkanlık sistemi ve Cumhurbaşkanlığı sistemi aynı anlama geliyor” değerlendirmesini yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylar hakkında Şentop, “Eylemin profesyoneller tarafından organize edildiğini gördük. Kadıköy’de olanları da gördük dün. Eylemcilerin yarısından fazlası öğrenci bile değil. Bu işin Boğaziçi meselesi olmadığı ortaya çıktı. Olayların arkasında profesyonel yapılar var. Gezi olaylarındaki eylemlere dönüştürmek için bir tutum söz konusu. ‘Üniversitelerde öğrencilerin görüşleri alınmalı’ diyorlar. Ne zaman alınmış Türkiye’de? Daha önce böyle bir uygulama söz konusu olmadı.

Olayların rektörle ilgili olmadığı konusu açıktır. Rektör bahane edilerek Türkiye geneline bir eylem organizasyonunun yayılması istenmektedir” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin eski İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu kararına ilişkin olarak Şehtop, “Meclise kesin hükmün ortadan kalktığına dair bir karar gelmesi ve bunun Genel Kurul’da okutulması gerekir. Bilhassa TBMM’ye bu şekilde bir tembihte bulunması, nasihatte bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi’nin çok açık bir yetki aşımıdır. Bu kararı, bir siyasi bildiriye dönüştüren bir kısmıdır bu" şeklinde konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş hakkındaki kararına Şentop, “Sanki Avrupalı bir siyasetçinin çağrısı gibi, mahkemeye talimat veren bir karar var. Daha vahim bir husus daha var kararda. Dava açılan ama henüz dosyası tamamlanmamış ve mahkemenin karar aşamasına gelmediği bir konuyla ilgili de karar veriyor mahkeme. AİHM’in yetkilerini ve teamüllerini, oluşmuş istikrarlı kararlarını aşan, onun dışına çıkan siyasi çağrı gibi bir karar" diye konuştu.

Siyasi Partiler Kanunu’na ilişkin olarak Şentop, “Siyasi Partiler Kanunu’nu yeniden ele almak hatta bence yepyeni bir Siyasi Partiler Kanunu yapmak gerekir" ifadelerini kullandı.

Milletvekillerine aşı yapılması konusunda Şentop, “Muhtemelen bir planlama yapılacak. Toplamda yaklaşık 200 milletvekiline aşı yapılması söz konusu olacak"şeklinde konuştu.

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap