Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, elektrik faturaları ile ilgili araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Anayasa’nın açık hükmünde yerine getirilmeyen yargı kararlarının sayısının giderek arttığına dikkati çeken Budak, bunun bir örneğinin de elektrikte kayıp kaçak tahsilatıyla ilgili olduğunu belirtti. AKP Hükümeti'nin 21 elektrik dağıtım şirketini 12.7 milyar dolar bedelle özelleştirdiğini, devir aşaması ve sırasında birçok sorunun gündeme geldiğini kaydeden Budak, “Vatandaşa yönelik haksız ve fahiş tahsilatlar, kayıp-kaçakların ve elektrik kesintilerinin azaltılamaması gibi sorunlar giderek ağırlaşırken, Enerji Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sürekli şirketler lehine düzenlemeler yapmakta, yurttaşların elektrik faturalarına yeni yükler bindirmeyi tercih etmektedir” dedi.
'KAYIP-KAÇAK BEDELİ ALINAMAZ' Elektrik faturalarından kayıp kaçak tahsilatı yapılmaması yönünde kesinleşmiş yargı kararları olduğunu hatırlatan Budak, buna rağmen tahsilatın sürdürülmesi için şirketlere yeni olanaklar tanındığını söyledi. Budak, “AKP Hükümeti, mahkeme kararlarını uygulamak yerine, geçen yıl 33 milyar TL olduğu açıklanan kayıp-kaçak tahsilatlarını artırarak sürdürmek için yeni adımlar atmaktadır” diye konuştu. EPDK’nın, tarife sisteminde de değişikliğe gittiğini, yurttaşlardan, "enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp ve kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli" adı altında faturalardan 6 kalemde yapılan tahsilatları, “dağıtım bedeli” ve “perakende enerji bedeli” şeklinde iki kaleme indirerek bir anlamda faturalarda “karartma” uyguladığını belirten Budak, “Yurttaşların tepki gösterdiği kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedeli faturalarda gizlenmeye çalışılmıştır” dedi.
'YASALAR AÇIKÇA ÇİĞNENİYOR' Budak şöyle devam etti: “Söz konusu iki düzenleme Anayasa’ya, yargı kararlarına, kamu çıkarına ve kamu yönetiminde şeffaflık ilkesine aykırıdır. Ayrıca dağıtım özelleştirmesi ihalelerinin koşullarında sonradan değişikliğe gidilerek, rekabet koşulları ihlal edilmektedir. Hukuk devleti ilkesine açık aykırılıklar oluşturan bu uygulamalara son verilmeli, yurttaşların haklarını koruyan adımlar atılmalıdır. Yurttaşların elektrik faturaları üzerinden zarara uğratılması ve soyulması önlenmelidir. Bu nedenlerle yargı kararlarına rağmen tahsil edilen kayıp kaçak bedelinin boyutunun ve elektrik dağıtımı alanında yaşanan sorunların araştırılması, alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir TBMM araştırması açılması gerekli görülmektedir.”
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!