Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı açıklamada, İstanbul Sultanahmet’te yaşanan saldırıyı kınadı, yaşamını yitirenler için başsağlığı ve yaralılar için acil şifa diledi. Dış politikadaki yanlış adımların canlı bomba saldırılarında etkili olduğunu, ancak teröre teslim olunmaması gerektiğini vurgulayan Budak, “Terörün amacı korku salmak, insanları sokağa çıkamaz hale getirmektir. İnsanlık dışı terör saldırılarına teslim olmamalıyız. Aynı zamanda terörün şehirlerimizi yaşanmaz hale getirmesine de izin vermemeliyiz. Türkiye’nin IŞİD ve canlı bomba terörüyle ilgili daha etkili adımlar atması gerekliliği de açıktır” dedi.
'TURİZM İÇİN RİSKLER ARTIYOR' Turizm sektörünün 1990’lı yıllardan bu yana sürekli büyüme gösterdiğini, 2015 yılında bu zincirin kırıldığını belirten Budak, 2016 yılı için Rusya krizinden sonra, terör saldırılarının da olumsuz bir etken olacağını kaydetti. Budak, “2015 yılı özellikle Antalya için turizmde kayıp yıl oldu. Yüzde 5.1’lik bir gerileme var. Turizmdeki daralmada en büyük faktör Rusya olmakla birlikte Avrupa’daki çok sayıdaki ülkeden de gerileme söz konusu. İtalya’dan, Fransa’dan, Hollanda’dan, Norveç’ten ve Japonya’dan da kayıplar yaşandı. Bu gerilemeler sadece Rusya krizi için değil, Türkiye’nin olgunlaşmış pazarları konusunda da adımlar atması gerektiğini ortaya koyuyor. Şimdi buna bir de Sultanahmet Meydanı saldırısının yaratacağı terör algısı ekleniyor. Turizm sektörü ve bağlantılı sektörler ve emekçiler için riskler artıyor” diye konuştu.
AGRESİF FİYAT İNDİRİMLERİ AKP Hükümeti’nin Rusya krizini temel alarak turizme yönelik geçen yıl uygulanan uçuş desteği ve Kredi Garanti Fonu kefaleti teşviklerini 2016 yılı için yeniden açıkladığına dikkati çeken Budak, şöyle devam etti: “AKP'nin bir turizm politikası olduğunu söylemek mümkün değil. Turizmde ciddi riskler söz konusuyken, acil eylem planına turizmin alınmaması da bunun göstergesi. Açıklanan teşviklerin, turizmdeki yarayı kapatmayacağı açıktır. Erken rezervasyonlarda, fiyatlar aşağı çekilmesine rağmen ciddi düşüşler var. Bu süreç iyi yönetilemedi. Şimdi bir de terör saldırısı yaşandı. Bu tablonun sürmesi durumunda agresif fiyat indirimleri gündeme gelebilir. Asıl tehlike de budur. Bunun önüne geçilmelidir. Sadece tur operatörlerinde, turizm yatırımcılarında değil, turizmle bağlantılı onlarca sektörde, turizm emekçilerinde ciddi bir endişe ve kaygı var. 'BÜYÜKELÇİLER DEVREYE GİRMELİ' Türkiye’nin kapsamlı bir tanıtım atağı yapması, Bakanlığın da içinde olduğu topyekun bir kampanya yürütülmesi gereklidir. Yeni pazarlardan çok olgunlaşmış pazarların ikna edilmesi gereklidir. Avrupa basınında bir algı çalışması yürütülmelidir. Büyükelçilikler turizm konusunda devreye girmeli, tanıtım ve algı çalışmalarında aktif bir rol üstlenmelidir. Uçuş desteği sınırlı ve düşük sezon için değil daha kapsamlı şekilde ve tüm yıl için verilmelidir. Turizm için artık sözü bitmiş, eylem zamanı gelmiştir. Hükümet ‘bekle gör’ politikasını bir an önce bırakmalıdır. Terörün, Türkiye turizmini vurmasına izin verilmemelidir.”
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!