
AVRUPA-OECD ÜLKLERİNDEKİ TOPARLANMA SÜRÜYOR
Türkiye’nin ikinci büyük pazarı Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısın ocak ayının ardından şubat ayında da artış gösterdi. Şubat ayında Almanya’dan gelenlerin sayısı yüzde 21,7 oranında artarken, ilk 2 aydaki artış oranı yüzde 19,9 olarak kayıtlara geçti. İlk 2 ayda Avrupa’nın diğer önemli pazarlarından İngiltere’de yüzde 12,5, Hollanda’da yüzde 12, Fransa’da yüzde 23,4, Belçika’da yüzde 8,5 ve Avusturya’dan yüzde 16,3 ziyaretçi artışı kaydedildi. Avrupa-OECD’de en büyük ziyaretçi artışı yüzde 67,3 ile Polonya’da, en düşük ziyaretçi atışı ise yüzde 2,5 ile Yunanistan’da gerçekleşirken, bu bölge genelinde (Avrupa-OECD) gelişler yüzde 17,27 artışla 777 bine yükseldi.
ÇİN YERİNDE SAYDI, İRAN PAZARI YÜZDE 40 DARALDI
2019 yılının ilk 2 ayında Türkiye’nin büyük önem verdiği pazarladan Çin yüzde 0,44 daralırken, İran’dan gelenlerin sayısındaki yüzde 40’lık düşüş dikkat çekti. Aynı dönemde diğer Güney Asya ülkeleri Endonezya, Tayland ve Bangladeş’te de yüzde 3-4’lük düşüşler kaydedildi.
İSRAİL, IRAK VE ÜRDÜN’DEN PARLAK ARTIŞLAR
Türkiye’nin ziyaretçi kaybı yaşadığı bir diğer bölge ise Suudi Arabistan, Irak, Katar gibi ülkelerin de dahil olduğu Batı Asya ülkeleri oldu. İki aylık dönemde Suudi Arabistan’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 37,5 düşerken, Katar’dan gelenlerin sayısındaki düşüş yüzde 25,4 olarak kaydedildi. Buna karşın, Irak’tan gelişlerin yüzde 30, İsrail’den gelişlerin yüzde 40, Ürdün’den gelişlerin yüzde 30, Bahreyn’den gelişlerin 38 arttığı görülüyor. İki aylık dönemde Batı Asya ülkelerinden Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının ortalama yüzde 17,3 artışla 525 bine ulaştığı görülüyor.
ABD, GÜNEY KORE VE JAPONYA İYİ GİDİYOR
Türkiye’nin gelişen pazarları ABD, Güney Kore ve Japonya’da da artış eğilimi hakim. Ocak-şubat döneminde ABD’den gelişler yüzde 34,3 artışla 49 bine çıkarken, Japonya’dan gelişler yüzde 28 artışla 13 bine ve Güney Kore’den gelişler yüzde 51 artışla 32 bine yükseldi.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!