Mimari projeler yapının başlangıcıdır ve önceden belirlenen bir konsepte göre hazırlanır. Mimari projelerin uygulanma aşamasına getirilmesinden sonra, statik proje çalışmalarına başlanır. Aslında yapının projelendirilmesindeki en önemli aşamasıdır.
Bir yapının sağlam olması ve öngörülen süreye kadar dayanabilmesi, diğer her şeyden daha önemlidir. Yapının statiği fen ve teknik kurallara göre tasarlanır.
Statik Proje Yapım Aşamaları
Dünyada ve ülkemizde belirlenen standartlara, tenya teknik kurallarına göre statik projeleri hazırlanır. Projelerin hazırlanması, uygulanması ve test edilmesi inşaat mühendislerinin sorumluluğu altındadır. İnşaat projeleri kapsamında ve verilen bilgiler ışığında inşaat mühendisleri yapının; Temel, çatı, betonarme, çelik, istinat duvarı gibi bölümlerinin çizimlerini ve hesaplarını yapar.
Bu hesapların yapılmasını amacı, yapıya etki eden kuvvetlerin belirlenmesidir. Rüzgâr, su, deprem yapıyı etkileyen kuvvetlerdir. Yapılan hesapların sonucu, yapının bu kuvvetler karşısında ne kadar dayanacağını gösterir.
İnşaat mühendisleri bunun yanı sıra genel olarak insanların yararlandığı; yol, köprü, viyadük, baraj, menfezler, havaalanı gibi yapıların da projelendirilmesini ve hesaplarını yaparlar.
İnşaat mühendisleri ve mimarlar koordineli olarak çalışmak zorundadırlar. Mimari olarak tasarlanan yapı elemanı estetiğe ve görselliğe uygun olabilir, ancak statik açıdan uygun olmayabilir. Bu durumda mühendis, mimardan bazı düzenlemeler isteyebilir.
Statik projelerin yapımına temel kalıp planlarının hazırlanması ve hesaplanması ile başlanır. Projeler genel olarak,1/50–1/100 ve 1/200 ölçekte hazırlanırlar.
Kalıp planlarının tamamlanmasından sonra, yapılan hesaplamalar sonucunda temele ne kadar beton ve demir gideceği hesaplanır ve bu hesaplar çizim olarak projede gösterilir. Betonun sınıfı ve içinde bulunacak olan karışım, inşaatın yapılacağı bölgenin ve arazinin yapısına göre değişiklik gösterir.
Daha sonra sırasıyla; kolon, kiriş, döşeme ve çatı planları hazırlanır. Hazırlanan planların detayları ayrıca verilir.
Hazırlanan projelerin dışında, tüm yapı elemanlarına ait olan mühendislik hesaplamaları, rapor haline getirilir ve uygulamada kullanılır.
Mühendislik hesaplamaları el ile yapılabileceği gibi, yardımcı programlar da kullanılabilir. Günümüzde mühendislere yardımcı olan gelişmiş bilgisayar programları bulunur. Konut ve sanat yapılarının hesapları için ayrı programlar kullanılır.
Statik projelerin yapım süreçleri hakkında bilgiye, www.sigmamuhendislik.com.tr/statik-proje/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!