Zeka Oyunları
Çocukların zihinsel gelişimi henüz anne karnındayken başlar. Bebek doğduğu andan itibaren dış dünya ile teması sayesinde zihinsel gelişimi de oldukça hız kazanır. Bu dönemde çocuğun zihinsel gelişimine yardımcı olmak, son derece önemlidir. Zekâ oyunları, çocuğun zihinsel gelişimine olağanüstü fayda sağlayarak, onun hızlı ve etkin şekilde öğrenmesini sağlar.
Zekâ Oyunlarının Faydası Nedir?
Zekâ oyunları çocuğun dış dünya ile kurduğu temasın etkin ve yapıcı olmasını sağlayarak, onun içine düştüğü uyaran zenginliği içinde algılarının organize olmasına yardımcı olur.
- Çocuğun mantıksal düşünme becerisi gelişir.
- Mekân ve denge algısı gelişir.
- Neden-sonuç ilişkisini kurmasına yardımcı olur.
- Organize davranışları öğrenmesini sağlar.
- Planlama ve öngörü becerilerinin gelişimini sağlar.
Hangi Çocuklar Zekâ Oyunları ile Oynamalıdır?
Aslında her çocuğun ile oynaması son derece önemlidir. Öte yandan bazı gelişimsel bozukluklarda zekâ ve dikkat oyunları çocuğun gelişimine büyük hız kazandırmaktadır. Özgül Öğrenme Güçlüğü, DEHB (Hiperaktivite ve Dikkat Bozukluğu), Otizm gibi durumlar yaşayan çocukların zekâ oyunları ile ilgisi onların eğitim ve gelişim süreçlerine büyük katkı sağlamaktadır.
Ebeveynler, çocuklarına zekâ oyunları alırken, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminin hazır olmasına da dikkat etmelidirler. Çocuğun fiziksel ve zihinsel olarak henüz hazır olmadığı oyunlar, çocuğun sıkılmasına ve istenen davranıştan uzaklaşmasına sebep olacaktır.
Hangi Yaş Grubunda Hangi Oyunlar Oynanmalıdır?
Çocuğa verilirken, dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, oyunun çocuğun yaş grubuna uygunluğudur.
- 1-2 Yaş: Az parçadan oluşan Puzzle Oyunları, Şekil ve Sınıflama Kutusu Oyunu, Denge Kutuları bu yaş grubu için faydalıdır. Bu oyunlar büyük ve renkli parçalardan oluştukları için çocuğun ilgisini çekecektir.
- 3-4 Yaş: PAT Görsel Algı Oyunu, Akıl Küpleri, Yaratıcı Tüp gibi, çocuğun görsel algı becerisinin gelişimini hedefleyen, renkli ve hareketli oyunlar, oldukça faydalıdır.
- 5-6 Yaş: Bu okul öncesi dönemde, çocuğun gelişen kavrama becerilerine hitap eden, hem de onun okul dönemi için hazır olmasını hızlandıracak oyunlar önerilmektedir. MiniYUP Mantık Oyunu, Hesap Ustası Seti, Kelime Oyunu gibi oyunlarla, çocuklar eğlenirken öğrenebilirler.
- 7 Yaş ve Üzeri: Çocuğun soyut ve stratejik düşünme becerisini destekleyen, Brain Box, Mancınık Yapma Oyunu, Domino gibi oyunlar; onun akademik ortama hazırlanmasında ve sosyal becerilerinin gelişmesinde yardımcı olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!