Sebze Fidesi Yetiştiriciliği

Sebze Fidesi Yetiştiriciliği
Sebze üretimi için iyi tohum ve bu tohumdan elde edilecek kaliteli bir fide gerekir. Bu durum verimi artıracak, üründe kaliteyi getirecektir. Sebze türleri birbirinden farklı yetiştirme şekillerine sahiptir. Sıcak ve soğuktan etkilenmeyen sebzelerin tohumları doğrudan tarlaya ekilir. Bazı sebzeler de iklim koşulları elverişli olduğu takdirde doğrudan tohum ekimi ile yetiştirilir. Uzun sebzelerin fideleri yastıklarda yetiştirilerek vegetasyon devresi adı verilen devre uzatılır ve sebzelerden bu şekilde daha fazla kar elde edilir. Yastık, sebze fidelerinin yetiştirildikleri özel yerlerdir. Isıtma şekillerine göre sıcak, soğuk ve ılık yastık olarak sınıflandırılırlar. Sebze Fidesinin Sebze türlerine göre tohumların çimlenme süresi 7-15 gün arasıdır. İyi bir gelişme için bakıma çok özen gösterilmesi gerekir.
Domates fidesi
Tek yıllık bir bitki olan domatesin anavatanı Peru’dur. 1900’lü yıllarda Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Ekonomik olması ve vitamin kaynağı olmasının yanında besleyici ve lezzetlidir. Dünyada en çok üretilen sebzelerden biridir. Turfanda olarak da yetiştirilebildiği için her mevsimde tüketilebilir. Domatesin içinde A, B1, B2, C ve K vitaminleri, protein, yağ, karbonhidrat, niacin, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Salça, konserve, domates suyu, reçel, ketçap olarak da tüketilen domates kullanım alanına göre sofralık ve sanayilik, morfolojik olarak bodur-yer ve sırık, yetiştirme alanlarına göre açıkta ve turfanda, olgunluk ve toplama zamanlarında göre erkenci, orta, geççi olarak ayrılır.
Saksıda domates yetiştirmek
Saksıda domates yetiştirmek için derin bir saksı seçilir. Saksının üçte biri verimli bahçe toprağı ile doldurulur. bu toprağa dikilir. Domates bitkisi gelişip gübreleme döneminde, organik gübre karıştırılan bahçe toprağı saksıya yavaş yavaş eklenir. Böylelikle her defasında yeni eklenen toprağa domates kök salacak ve saçak köklerin taze gübreyi alması daha rahat olacaktır. Çapalama yapmadan saksıdaki gerekli gübrelemeyi domatese en iyi şekilde ulaştırmak ve domatesten yüksek verim almak bu sayede gerçekleşir. Sezon sonuna gelindiğinde saksı artık tamamen toprakla dolmuş, bolca domates toplanmış olur. Malç, pomza taşı veya perlit kullanarak saksıdaki su kaybı önlenir. Domates bitkisi meyve dökümü için potasyuma ihtiyaç duyar. Fide döneminde; manganez eksikliğinden kotiledon yapraklarda deformasyon, genç yapraklarda benekleşme ve fidedeki yapraklarda beneklenme, kalsiyum eksikliğinden kotiledon yapraklarda yanıklık ve kuruma, fidelerin büyüme ucunda yanıklar, kalsiyum veya çinko eksikliğinden genç yapraklarda leke ve kurumalar, azot eksikliğinden fidedeki yapraklarda renk açılması, fosfor eksikliğinden fidenin gelişiminde yetersizlik ve saçak zayıflığı meydana gelir.
Bahçede domates yetiştirmek
Toprak hazırlığı ile domates yetiştiriciliğine başlanır. Sonbahar mevsimi gelince çiftlik gübresi toprağa verilir daha sonra derin şekilde toprak işlemesi yapılır. Bitkinin toprağı kesekli olarak bırakılır. Toprak ilkbahar mevsiminde tekrar sürülür. Diskaro geçirilir ve dikime hazır hale getirilir. Domates fideleri sıcak yastıklarda yetiştirilebildiği gibi tarlaya doğrudan tohum ekimi de yapılabilir. Bu noktada ağır killi topraklarda tohum ekiminin doğrudan olmasından kaçınılmalıdır. Uygun koşullar sağlanırsa domates tohumları 4-6 yıl çimlenme gücünü korur. Tarlaya doğrudan tohum ekiminde toprak sıcaklığının en az 14°C olması gerekir. Ayrıca tohum yatağının güzel şekilde hazırlanması da gerekir. Tohum ekimi için uygun zamanlar Şubat-Mart aylarıdır. 1-2 cm derinliğindeki toprağa pnömatik veya pamuk mibzeriyle tohum ekimi yapılabilir. Fide ile üretim yapılıyorsa, fidelik olarak sıcak yastıklar hazırlanmalıdır. Tohumların ekimi Ocak-Nisan ayları arasında yapılır. Fideler, 3-4 gerçek yaprağa sahip olduğunda seyreltilir. Havalandırma ve sulama faktörlerine dikkat edilerek fidelerin çok boylanmadan kalması sağlanır. Fidelerin dikimi elle ya da makineli olarak yapılabilir. Sebze fidesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!